Afschaffing Wet Hillen - Administratiekantoor Blokhuis

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

ARTIKELEN
Afschaffing Wet Hillen

De Wet Hillen die in 2005 in het leven werd geroepen, wordt na 12 jaar door het kabinet Rutte III weer afgeschaft en hierdoor gaat een belastingvoordeel voor woningbezitters die hun hypotheek (bijna) hebben afgelost, geleidelijk verdwijnen. De Tweede Kamer heeft 23 november met 87 tegen 56 stemmen besloten de wet-Hillen af te schaffen.
Fanatieke pogingen van oppositiepartijen om met urenlange debatten de stemming te verhinderen hebben niets uitgehaald.
Een Kamermeerderheid van de vier regeringspartijen (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) en GroenLinks vindt dat huiseigenaren met een (bijna) afgeloste hypotheek hetzelfde behandeld moeten worden als andere woningbezitters. De wet-Hillen moest het aflossen stimuleren, maar die prikkel is volgens Van Weyenberg (D66) niet meer nodig, omdat hypotheken niet langer aflossingsvrij kunnen zijn.  Om de gevolgen van het schrappen te verzachten, is besloten de afbouw over dertig jaar uit te smeren.

Wat is de Wet Hillen?

De Wet Hillen bepaalt dat het eigenwoningforfait vervalt wanneer dit hoger is dan de hypotheekrenteaftrek. Dit is het geval bij mensen die (bijna) geen hypotheekschuld meer hebben en dus weinig of geen hypotheekrente meer betalen.

Wanneer gaat deze "aflosboete" in?

Het kabinet heeft besloten  de nieuwe wet per 2019 te laten ingaan. Het is dan wel nodig dat deze voor het einde van het jaar door beide Kamers is aangenomen, omdat de belastingdienst een jaar nodig heeft voor het wijzigen van hun systemen.
© 2012-2020 J.H. Blokhuis       Contact      Disclaimer      Links      Home

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu